ARTICLE: Belgian Rums (An Introduction)

(scroll down for English)

De wereld van rum kent haar roots aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De spirit, die jammer genoeg deels verbonden is aan een schrijnend verleden van slavenhandel- en arbeid, is ontstaan in Centraal- en Zuid Amerika en de Caraïbische eilanden. Maar, in tegenstelling tot Bourbon, Genever of Mezcal, laat ze zich niet geografisch beperken. Van de Verenigde Staten tot India, van Afrika tot Europa, overal wordt rum gemaakt. Over de kwaliteit valt te discussieren, maar zolang de liquid bestaat uit vers suikerriet sap of een bijproduct van suikerriet (zoals melasse), dat vervolgens fermenteert en uiteindelijk gedistilleerd wordt, mag je van rum spreken. Al valt er uiteraard heel wat meer te vertellen over het hoe, waar, in welk klimaat of in welke omstandigheden. EDIT: Sinds midden 2021 moeten ‘spiced rums’ of rums met suikergehalte hoger dan 20gr/liter gebruikmaken van de term ‘SPIRIT DRINK’.

En dan zijn er nog de verschillende rum-stijlen die het enkel ingewikkelder maken: zo wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen drie stijlen: De Engelse (rum), Franse (rhum) en Spaanse (ron). Maar even goed tussen witte, gouden, bruine en donkere rum. Om nog maar te zwijgen over Spiced Rum. Door deze onduidelijke classificatie en de beperkte beschikbaarheid in het merendeel van de winkels blijft de kennis over rum bij de meeste mensen vrij oppervlakkig. Uitspraken zoals “Witte rum is voor in cocktails, bruine om puur te drinken.” of “Witte Rum is ongerijpt en minder zoet, bruine rum daarentegen is gerijpt en heel zoet”, zijn schering en inslag. Terwijl er evengoed ‘witte rum’ bestaat die wél jarenlang op vat gelegen heeft en donkere rum bestaat die geen dag hout gezien heeft. Sommige donkere rums bevatten geen grammetje toegevoegde suikers, anderen tot wel twintig gram (of meer) per liter. En hoe zit het met de kleur? Een gevolg van karamelkleuring of echte rijping, of een combinatie van de twee? Maar op wélk vat heeft de rum dan gelegen, voor hoe lang? Misschien gaat het wel over een blend van verschillende vaten. Hoe zit het dan weer met die leeftijden? Zijn er verplichtingen?

En dan hebben we het nog niet gehad over gisting, distillatiemethode of filtering. Dit doolhof zorgt er voor dat sommige producenten en bottelaars gretig gebruik kunnen maken van de onwetendheid van consumenten terwijl anderen openheid hoog in het vaandel dragen. De laatste jaren is er echter een enorme groei van interesse in het product en dat blijkt ook als je kijkt naar het aantal Belgische merken dat een rum uitbrengt. Met deze reeks artikels, die ik vanaf aanstaande zondag wekelijks onder de naam ‘Rum Ramblings’ zal publiceren, hoop ik wat duidelijkheid te scheppen omtrent de vloot van Belgische Rums én ga ik met elk van die producten aan de slag!

Schol,
Matthias!

ENGLISH 🇬🇧


The world of rum knows its roots at one side of the Atlantic. The spirit, sadly enough tied to a history of slavetrade, originates in Central- and South America and the Caribbean islands. Yet unlike Bourbon, Genever or Mezcal, Rum can in fact be produced anywhere in the world, no matter where it came to be. From the US to India, from Africa to Europe, in every country there are people producing rum. There’s room for discussion when it comes to quality and the ‘true spirit’ of rum, but as long as the base is made from fresh sugar cane juice or a byproduct from sugarcane (like molasses), which then ferments and is finally distilled, you’re allowed to use the word ‘Rum’. And then we haven’t even discussed the how and where or the climate and other circumstances.

The way Rum is categorised only makes it even more complicated. Often, rums will be divided in three styles: English (Rum), French (Rhum) and Spanish (Ron). Yet others will differentiate rums by ‘color’, using terms like ‘white’, ‘gold’, ‘brown’ or ‘dark’. And what’s up with Spiced Rum? These vague classifications (and often poor selections in supermarkets) keep people from really understanding one of the most versatile spirits worldwide. Expressions like “White rum is for cocktails, brown rum to drink neat”, or “The darker the rum, the longer it has aged and the sweeter it tastes.” are commonly made. Yet, while some rums might fit these descriptions, it’s not as simple. There are ‘white rums’ that have aged for several years and ‘dark rums’ that haven’t aged a day. Some ‘brown rums’ don’t contain a single gram of sugar added post distillation, others contain up to 30 grams, or more, per bottle. And what’s up with the coloring? Does it come from the cask it aged in or is caramel coloring added, maybe both? In what type of cask did it age and for how long? Maybe your bottle contains a blend of rums that aged in different casks. And what about those age statements? Some countries have strict rules, others don’t.

And then we haven’t even talked about fermentation, type of distillation and filtering. This boozy maze leads to producers and bottlers that (ab)use the ignorance of the regular consumers to their advantage, while others will always try to be as honest as possible about the inside of their bottles. The last couple of years there has been a serious rise of interest in the world of rum, which in its own way led to the emergence of quite some Belgian brands. With this series of articles, which will be published each Sunday under the name ‘Rum Ramblings’, I will try to shed some light on the Belgian Rum Armada, and will be creating some amazing drinks with them in the meanwhile!

Cheers, Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.