ARTICLE: Belgian Rums 1 (Hooked)

(Scroll down for English!)

Welkom bij de allereerste Rum Rambling, een nieuwe reeks artikels op mijn website met als doel jullie de komende weken voor te stellen aan enkele Belgisch merken die (recent) een rum op de markt hebben gebracht. Deze Ramblings zullen telkens op zondag verschijnen.

Vandaag stel ik jullie voor aan ‘Hooked Rum’, een Spiced Rum uit Roeselare, gemaakt door de broers Niels en Wouter Vandekerckhove. Ik ontving Wouter bij mij thuis en samen hadden we het over het kruiden van rums, het belang en gevaar van suiker toevoegen en uiteraard over hun nieuwste creatie zelf. Niels en Wouter zijn geen nieuwelingen in de branche, de broers zijn onder andere ook het gezicht achter ROOTS Import en de ‘Kiss My…’ Vermouths, drie vermouths op basis van verschillende hoofd-botanicals: Noten, Rabarber en Braambessen.

Hooked is een Spiced Rum, wat wilt zeggen dat er vertrokken wordt van een basisrum (of een blend van rums) waaraan uiteindelijk kruiden, suiker en water wordt toegevoegd. Jammer genoeg heeft deze categorie van ‘Rum’ niet de beste reputatie. Grote merken, die vertrekken van een neutrale spirit en er artificiële additieven, veel suiker en karamelkleuring aan toevoegen om tot hun eindresultaat te komen, hebben de voorbije decennia het concept verziekt en er voor gezorgd dat Spiced Rum zo goed als taboe geworden is in de wereld van Rumliefhebbers. Spijtig, want het principe van een rum kruiden kàn een enorme meerwaarde bieden, zeker in de wereld van mixology, denk maar aan hoe vaak gin of vodka geïnfuseerd wordt om er een persoonlijke toets aan te geven in signature cocktails. Gelukkig hebben enkele merken, zoals ‘Chairman’s Reserve’ (St. Lucia) en Foursquare (Barbados), de laatste jaren het voortouw genomen om een nieuwe Spiced Rum op de markt te brengen die wel aan de eisen voldeed. Langzaamaan volgden enkele anderen: merken die kwalitatieve rums voorzichtig begonnen te kruiden met verse ingrediënten, zo ook Hooked Rum.

Het hart van Hooked is een blend van rums uit Jamaica, de Antillen, Guadeloupe en Martinique: een combinatie van zowel rums op basis van melasse als rums op basis van vers suikerriet sap. Deze combinatie van ‘classic’ rum en ‘agricole’ rum heeft al een heel funky en vibrant smaakprofiel. Wouter: “Onze rum rijpt op tweedegebruik Cognac vaten, de invloed hiervan is vrij subtiel, maar wel merkbaar. Later zouden we heel graag tot Solera-rijping overgaan.


Solera rijping is een principe uit de Sherry wereld, waar vaten in een pyramide systeem gestapeld worden en er via een meng systeem over een lange tijd een blend wordt gemaakt van korter gerijpte inhoud (de bovenste vaten) en langer gerijpte inhoud (de onderste vaten)

Qua botanical line up is elke Spiced Rum uniek, en die mix houden de broers graag geheim, toch zijn er enkele geuren die mooi doorkomen. Er valt een pittigheid van gember, warmte van vanille en kaneel, zoete citrus, exotisch fruit en een unieke ‘grassigheid’ te onderscheiden. Door hun achtergrond in de wereld van Vermouth is het spelen met smaken en botanicals de twee heren niet vreemd. “Wij kiezen enkel voor topkwaliteit van onze kruiding”, vertelt Wouter. “Bij het blenden hebben we gekozen om de rums en de kruiden te laten spreken, maar toch is er ook suiker aan toegevoegd. Suiker zorgt er voor dat bepaalde smaken mooier uitkomen. Het verbindt het geheel. Maar je moet er uiteraard voorzichtig mee zijn: Iets te veel en het zoete wordt stroperig en overheersend.”, ik luister aandachtig. “In ons proces om suiker toe te voegen gingen we heel secuur te werk: we voegden telkens slechts een minimale hoeveelheid toe, tot we tevreden waren van het resultaat. In vergelijking met de gemiddelde spiced rum gebruiken we een derde minder suiker.

Het doel van Wouter en Niels is een Spiced Rum op de markt brengen die zowel puur als in cocktails werkt. Na Hooked geproefd te hebben ging ik er zelf ook mee aan de slag. Ik maakte twee cocktails: Een klassiek Swizzle recept, afgewerkt met een knaller van een Jamaicaanse Overproof Rum, en een mix van Rum en Falernum, een likeur die door haar smaakprofiel (gember, amandel, kruidnagel, …) perfect aansluit bij rum.

IMG_20180122_072126_091

HOOKED ON FIRE
– 60ml Hooked Rum
– 20ml Citroensap
– 15ml Curacao
– 10ml Ananaslikeur
– 3 dashes Angostura Bitters
– 1 barspoon White Jamaican Overproof Rum

1. Voeg allesbehalve de jamaicaanse Rum samen in een tiki mug of glas en top met crushed ijs
2. Draai (Swizzle) erin tot alles gekoeld is, voeg vervolgens nog wat crushed ijs aan toe
3. Giet de barspoon Overproof Rum on top en garneer met citroenschil en munt

STRANDED FISHERMAN
– 50ml Hooked Rum
– 25ml Velvet Falernum
– 25ml Limoensap
– 5ml Absinthe
– 2 dashes Orange Bitters

1. Shake alles met voldoende ijs gedurende 12-15 seconden
2. Zeef in een tumbler glas gevuld met ijs
3. Garneer met appelsienschil

Schol!
Matthias

Website: www.hookedrum.be
Richtprijs: €39,90-€45 voor een fles van 70cl

ENGLISH 🇬🇧


It’s time for the very first Rum Rambling, a new series of articles on my website that will introduce you to a range of Belgian brands that recently have released a rum. These weekly writings will be published every Sunday.

Today I’ll be talking about Hooked Rum, a Spiced Rum from Roeselare, made by brothers Niels and Wouter Vandekerkchhove. I had the pleasure of meeting Wouter at my place, where we talked about spicing rums, the importance and danger of adding sugar, and obviously about their Hooked Rum. Niels and Wouter have been in the business for quite a while already, they are the faces behind ROOTS Import and ‘Kiss My…’, a series of vermouths, based on family recipes and made with local ingredients.

Hooked is a Spiced Rum, this means they start with a rum (or a blend of rums) to which herps and spices, sugar and water are added. Sadly enough, Spiced Rum doesn’t have the best reputation. Big brands, who start with an almost neutral spirit base and add a truckload of artificial aromas, sweeteners and caramel colouring to create their product, sucked out the soul of it and turned Spiced Rum as a whole into a taboo product over the past couple of decades. Too bad, as the concept of Spicing can be a beautiful asset, especially in mixology, think about all the homemade infusions that are made with Gin, Vodka and Rum to create signature cocktails in the best bars in the world. Luckily, several brands, like Chairman’s Reserve (St. Lucia) and Foursquare (Barbados) accepted the challengeto create a quality Spiced Rum, one that has now opened the door (albeit only a little) for others to follow. Brands who start with a true and beautiful Rum base and only add quality, fresh, ingredients, Hooked being one of those brands.

The heart of Hooked is a blend of Rums from Jamaica, the Antilles, Guadeloupe and Martinique, a blend of rums based on both molasses and fresh sugar cane juice. This combination of ‘classic’ rum and ‘agricole rhum’ has a very funky and vibrant aromatic profile. Wouter tells their rum has rested on second use Cognac barrels, barrels which have no dominant influence, yet do leave their own mark. “In the future, We’d love to try solera-aging.”


Solera aging comes from the world of Sherry/Jerez, where barrels are stacked in a pyramid. Through a blending system, they slowly mix the contents of a young aged barrel (top tier) with a longer aged barrel (bottom tier).

Every Spiced Rum has a unique botanical line-up, Wouter and Niels keep their mix of herbs and spices secret, yet upon smelling and tasting Hooked seems to present spicy ginger, a layer of cinnamon and vanilla, exotic fruits, warm citrus and a wonderful vegetal layer. Due to their origin in blending vermouths, Wouter and Niels know a thing or two about spicing.

“Only the best quality ingredients make it into our blends”, says Wouter. “When blending, we chose to let the rum and spices do the talking. Yes we add sugar, yet with the mindset that it really lifts and accentuates certain aromas, creates a marriage of flavors. When doing so, we were very cautious, we’re aware that even the slightest bit too much can turn your rum into a cloyingly sweet result.” I’m listening carefully. “During the process of adding sugar, we’re very careful, adding a minimal amount of sugar each time, until we were happy with the result. Hooked Rum has, compared the the average spiced rum, a third less sugar.”

Wouter and Niels’ aim was to release a Spiced Rum that can be enjoyed both neat and in cocktails. After properly testing and tasting Hooked I made two cocktails with it: A classic swizzle recipe, finished off with a booming Jamaican White Overproof. And a mix of Rum and Falernum, a liqueur that fits rum perfectly due to its flavor profile of ginger, almond and clove.

IMG_20180122_072126_091

HOOKED ON FIRE
– 60ml Hooked Rum
– 20ml Citroensap
– 15ml Curacao
– 10ml Ananaslikeur
– 3 dashes Angostura Bitters
– 1 barspoon White Jamaican Overproof Rum

1. Add everything but the Jamaican Overproof to a Tiki Mug or Glass and top with crushed ijs
2. Swizzle till chilled, add additional crushed ijs
3. Add the Barspoon of Overproof and Garnish with lemon zest and mint

STRANDED FISHERMAN
– 50ml Hooked Rum
– 25ml Velvet Falernum
– 25ml Limoensap
– 5ml Absinthe
– 2 dashes Orange Bitters

1. Shake all with plenty of ice for 12-15 seconds
2. Strain in an ice-filled tumbler
3. Garnish with orange zeste

Cheers!
Matthias

Website: www.hookedrum.be
Price: €39,90-€45 / 70cl

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.