ARTICLE: Belgian Rums 2 (The Infamous N°01)

(Scroll down for English)

Een nieuwe week, een nieuwe Rum Rambling, met vandaag ‘The Infamous N°01’ als kapitein aan boord van ons schip, een samenwerking tussen ‘Infamous Designs & Concepts’ uit Essen en ‘Spirits By Design’ uit Avelgem. Een korte voorstelling van beide bedrijven:

Infamous Designs & Concepts’ is een jong bedrijf, het werd opgericht in 2017 door twee jeugdvrienden, Kris en Robby. Zoals de naam deels prijsgeeft, is het hun doel om merken creatief te ondersteunen. Maar naast hun opdrachten binnen de wereld van IT & Design, wilden ze voor zichzelf graag een stap verder, dus stortten ze zich op Rum. Waar Kris zich voornamelijk bezig hield met de contents van de fles, ging Robby aan de slag met de branding en het design. Het resultaat van hun gebundelde krachten kreeg de naam ‘The Infamous N°01 Premium Spiced Rum’, een mondvol, maar wie heeft zijn mond niet graag vol als we over rum spreken?

Spirits By Design’ daarentegen is geen nieuwkomer en herkennen jullie misschien wel uit eerdere geschreven blogposts. Het bedrijf, met Tim Veys (Sommelier Conseil/Distiller) aan het roer, ligt namelijk ook aan de basis van enkele Belgian Ginvaders zoals de Duin Gins en Crazy Monday Gin. Zij ondersteunen private labels bij de productie en creatie van hun ‘spirit’.

De ziel van ‘The Infamous N°01’ bestaat uit een blend van melasse-rums uit Barbados en Trinidad, deze blend bevat rums die tot 8 jaar lang gerijpt hebben op ex-Bourbon vaten. Een heel gebruikelijke vatkeuze voor rums, vermits Bourbon telkens op een ongebruikt vat moet rijpen. Om toch nog financieel voordeel te halen uit de gebruikte vaten, worden de vaten door de Bourbon-producenten verkocht, zo komen ze in het rum-circuit terecht, alwaar ze naar hartenlust hergebruikt kunnen worden tot ze ‘op’ zijn.

Het is ‘Spirits By Design’ dat aan de slag gaat met de kruiding. Over een periode van ongeveer drie weken rusten kwalitatieve (en vaak exotische) kruiden in de mix van rums. Die line up bestaat onder andere uit Vanille van Madagaskar, Ceylon Kaneel (welke een minder agressief aroma en smaak heeft dan de Cassia Kaneel die we meestal in de winkel vinden) en artisanaal geroosterde Espresso. Verder worden nog Appelsienzeste, Cacao, Steranijs en Zoethout prijsgegeven, de rest blijft, net zoals bij de meeste spiced rums, geheim.

Kris wist me te vertellen dat er sinds de start wel wat verandert is aan hun werkwijze voor het kruiden. Ze kozen ervoor om na hun eerste batch veel zachter en subtieler te werk te gaan. Ze gebruiken nu minder kruiding, maar laten die langer macereren. Zo heeft het team meer controle over het eindresultaat dan met een kortere, meer krachtige, kruiding. Uiteindelijk wordt de rum gebotteld aan 41° in een zwarte keramieken fles.

In de neus is ‘The Infamous N°01‘ vrij zacht, met een warme gloed van kaneel achteraan. Een toets van volle vanille ontmoet er de espresso, maar het is vooral de rum zelf die het werk doet. Bij het proeven zit er tussen de zoetheid vooral een bittere noot en wat fraicheur, kruidnagel of allspice zijn het eerste waar ik aan denk. Toch steekt ook kaneel hier haar hoofd even boven water, ik meen iets van pittigheid waar te nemen, peper of gember? De nasmaak is terug warmer en de prikkel op zowel lippen als zijkant van de tong is er nog steeds. Er blijft geen plakkerig gevoel over, noch het gevoel van alcoholbrand in de keel. Als ik de smaak moet omschrijven denk ik aan ‘bitterzoet en winterse kruiden’.

Om de rum te vergezellen lieten Kris en Robby ook pralines maken door een artisanale chocolatier. Pure Belgische Chocolade, gevuld met rum-geïnfuseerde ganache en een toets van gember. De chocolade kraakt prachtig als je er op bijt en de ganache smelt op de tong. Ik maakte met ‘The Infamous N°01‘ twee cocktails. Een gevaarlijke sipper die de donkere en warme kruiding in het licht zet en waarbij de pralines het perfect doen en daarnaast een gevorderde ‘Dark & Stormy’ op basis van rum en ginger ale/ginger beer.

IMG_3641

THE BITTER END
– 50ml The Infamous
– 30ml Averna
– 15ml Simple Syrup
– 20-25ml Limoensap

1. Shake alles met voldoende ijs gedurende 12-15 seconden
2. Zeef in een vooraf gekoeld glas
3. Serveer zonder garnituur, optioneel met een praline

IMG_20180306_064310_975

THE INFAMOUS DEAD
– 50ml The Infamous
– 10ml Dry Curacao (appelsienlikeur)
– 25ml Limoensap
– 2 dashes Angostura Bitters
– Erasmus Bond Dry Ginger (of Ginger Ale/Beer)

1. Shake de eerste vier ingrediënten met voldoende ijs gedurende 12-15 seconden
2. Zeef in een coupe glas en top met de Dry Ginger
3. Garneer met munt

Schol!
Matthias

Website: www.infamous-rum.be
Richtprijs: €45 voor een fles van 50cl / €9,99 voor een doos van 12 pralines

ENGLISH 🇬🇧


A new week, a new Rum Rambling. Today’s captain: ‘The Infamous N°01‘, a cooperation of ‘Infamous Designs & Concepts’ from Essen and ‘Spirits By Design’ from Avelgem. A brief introduction:

Infamous Designs & Concepts’ is a young company, founded in 2017 by two friends, Kris and Robby. As the name gives away, it’s the company’s mission to support brands in a creative way. Yet next to their work in the IT and Design sector, they wanted to go another direction as well: hence the reason they started to explore the world of rum. Kris mainly worked on the contents of the bottle, setting up the aromatic profile, Robby worked on the branding and design. The result of their joined forces was named ‘The Infamous N°01 – Premium Spiced Rum’, a mouthful, yet who doesn’t like a mouthful of rum?

Spirits By Design’ on the other hand has been around a bit longer, you might recognize their name from previously written articles on my website. The company, led by Tim Veys (Sommelier Conseil/Distiller), is also responsible for creating several Belgian Ginvaders like the Duin Gins and Crazy Monday Gin.

The soul of The Infamous N°01 is composed of a blend of molasses based rums from Barbados and Trinidad, which aged up to eight years in ex-Bourbon casks. The choice of a Bourbon Cask for rum is rather logical, as Bourbon always needs to age on first fill casks. The Bourbon producers sell their used casks to Rum producers and there they get reused until the barrel is considered ‘dead’.

It’s Spirits By Design that works on the spicing of the Rum. For about three weeks, a blend of quality, often exotic, spices rest in the mix of rums. Vanilla from Madagascar, Ceylon Cinnamon (which has a lesser aggressive aroma and taste than the Cassia Cinnamon we often find in shops), artisanal roasted Espresso etc… form the line up. Orange peel, Cocoa, Star Anise and Liquorice are in there as well, apart from that, the botanical mix is a secret, as is the case with most Spiced rums.

Kris told me that they have been working on the way they produce their Spiced Rum, compared to the beginning. After the first batch, they decided to take a slower and more subtle approach of spicing: They use less spices, but let them macerate for a longer time. This way, the team has more control over the final result and the aromatic evolution compared to a shorter but more powerful infusion. Lastly, the rum is bottled at 41° in a matte black ceramic bottle.

In the nose, ‘The Infamous N°01‘ is smooth, with a warm glow of cinnamon at the back. A note of full bodied vanilla meets espresso, yet it’s mainly the rum that does the talking. Upon tasting I’m greeted by some sweetness, but mostly a bitter touch and some freshness. Cloves or allspice are the first things that come to mind. Again, there’s cinnamon popping up. Do I get some spiciness? I sense a tickle of pepper or ginger. The aftertaste is warmer, and the tickling on lips and sides of the tongue remains. No cloying feeling, neither an alcohol burn. Summarizing the flavor leads me to descriptions like ‘bittersweet’ and ‘full bodied winter spices’.

To accompany the rum, Kris and Robby also asked a chocolatier to create chocolate pralines with their rum: Dark Belgian Chocolate, filled with rum-infused ganache and a hint of ginger. The crackling of the chocolate when you sink your teeth in is delightful and the ganache beautifully melts on the tongue. With the rum I made two cocktails, a rather dangerous sipper that highlights the dark and warm spices, perfectly served with one of the pralines and next to that, an advanced ‘Dark & Stormy’, based on The Infamous and Ginger Ale/Beer

IMG_3641

THE BITTER END
– 50ml The Infamous
– 30ml Averna
– 15ml Simple Syrup
– 20-25ml Lime Juice

1. Shake all with plenty of ice for 12 to 15 seconds
2. Strain in a pre-chilled coupe
3. Serve ungarnished, optionally paired with one of the chocolate pralines

IMG_20180306_064310_975

THE INFAMOUS DEAD
– 50ml The Infamous
– 10ml Dry Curacao (orange liqueur)
– 25ml Lime juice
– 2 dashes Angostura Bitters
– Erasmus Bond Dry Ginger (or a different Ginger Ale/Beer you prefer)

1. Shake first four ingredients with plenty of ice for 12 to 15 seconds
2. Strain in a large coupe and top off with dry ginger
3. Garnish with mint

Cheers,
Matthias

Website: www.infamous-rum.be
Price: €45 for a 50cl bottle / €9,99 for a box of 12 chocolate pralines

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.