ARTICLE: Belgian Rums 3 (Marlin Spike)

(Scroll down for English!)

De derde Rum Rambling ga ik van start met een fragment uit een shanty (zeemanslied). ‘(Fifteen Men on the) Dead Man’s Chest’ is een fictief lied, geschreven door Robert L. Stevenson voor zijn roman ‘Treasure Island’ uit 1883.

Fifteen men on a dead man’s chest
Yo ho ho and a bottle of rum
Drink and the devil be done for the rest
Yo ho ho and a bottle of rum

Stevenson wou in zijn roman aan de hand van een kort refrein de nogal ontstuimige liefde van piraten voor het Caribisch vloeibaar goud weergeven. Young E. Allison, een collega schrijver en redacteur, publiceerde in 1891 een volledig uitgeschreven gedicht genaamd ‘Derelict’, gebaseerd op Stevenson’s refrein, hij gebruikte zijn eigen verbeelding om het lied meer vorm te geven.

The mate was fixed by the bos’n’s pike
The bos’n’ brained with a marlin spike
and Cookey’s throat was marked belike
It had been gripped by fingers ten
and there they lay all good dead men
like break o’ day in a boozing ken
Yo Ho Ho and a bottle of rum

Allison beschreef een bloederig tafereel van hoe dronken piraten en scheeplui elkaar van kant maakten, onder andere door de schedel van een bos’n (bootsman) te doorboren met een ‘Marlin Spike’, een ijzeren of houten priem die gebruikt wordt om knopen los te krijgen of bouten los te slaan. Het is dit stuk zeemansgereedschap waar de Rum Rambler van vandaag haar naam haalt.

Marlin Spike is een enorm nieuw product, op de markt gebracht eind 2017 door Alexander Darwazeh en zijn team. Ik kwam met Alex in contact, nodigde hem uit bij me thuis en samen hadden we het over het blenden van rums, het combineren van smaken én uiteraard, zijn eigen product.

Ons motto ‘A Posse Ad Esse’, is Latijns voor ‘Maak het onmogelijke mogelijk’.”, vertelt Alex. “Drie jaar lang zijn we bezig geweest aan de productie van Marlin Spike, we wilden niets aan het toeval overlaten, hoe lang het ook zou duren. En met de hulp van enkele van de bekwaamste mensen in het veld, zijn we er in geslaagd om iets te lanceren waar we allemaal 100% in geloven.

Marlin Spike is een blend van rums, bestaande uit 3 tot 5 jarige rums uit Barbados en Trinidad, vergezeld van een gerijpte Jamaicaanse pot still rum voor diepte en funk en een laatste ‘Latin Rum’, voor levendigheid. In tegenstelling tot The Infamous N°01 en Hooked Rum gaat het ditmaal niet om een Spiced Rum. “We gingen met Marlin Spike op zoek naar een rum die zowel de kwaliteiten van een goed jong product, als een matuur gerijpt product met zich meebrengt, onze rum moest ‘best of both worlds’ zijn, veelzijdig. Zowel passen in een basic mix, in cocktails én puur aangenaam drinken.

Bij het proeven kom ik enkele klassieke toetsen tegen, exotisch fruit, lichte invloed van hout en ergens achteraan een droge knipoog. Wat winterse kruiding (Jamaicaanse peper, Vanille) en een kleine toets van bitterheid. Het smakenpalet begint herkenbaar, maar slaagt er toch in me zacht te verbazen naar het einde toe.

Maar wat onze rum écht onderscheidt, is dat ze perfect te pairen valt met tonic.”, glundert Alex. Als fervent gin-drinker wil ik mijn wenkbrauw even ophalen, maar Alex verzekert me dat het geen flauwe stunt is. “We hebben tijdens de productie van Marlin Spike nauw samengewerkt met Foodpairing.com, een bedrijf dat moleculaire analyses van voedsel en drank uitvoert. Zij leverden resultaten dat Marlin Spike beter dan eender welke andere rum past bij tonic en zelfs zo goed als alle gins achter zich laat. Het klinkt vreemd, maar eens je het proeft zal je begrijpen waarom het werkt.

Alex serveert me zijn Marlin Spike met Tonic. De eerste slok komt vreemd binnen. Je proeft dat er niks vloekt, meer zelfs, dat het werkt, maar tegelijk heeft mijn hoofd er moeite mee om te begrijpen dat het smaakt. Tegen dat ik aan de helft van het glas zit, en het even heb laten rusten, smaakt het me steeds meer. Het is zoeter en speelser dan een Gin Tonic, maar vooral best leuk om eens variatie in de combinatie te hebben. Ik herinner me nog het eerste gin-merk dat mij als ‘perfect serve’ geen tonic maar ‘ginger ale’ durfde voorstellen. Een soortgelijke ervaring komt hier bij me op. En ergens is het ook verademend om eens géén ‘Dark ’n Stormy‘ (Rum/Ginger Beer/Limoen) als ‘first serve’ te ontvangen, hoe lekker ik die combinatie ook vind.

Na anderhalf uur babbelen en enkele drams Marlin Spike ga ik de uitdaging aan: ik vraag Alex of ik eens iets mag proberen. Ik neem enkele flessen uit mijn collectie, wat fruit, proef nog een laatste keer van de rum en maak, on the spot, voor de ogen van Alex, een custom cocktail. Ik ga eerlijk zijn, ik was best zenuwachtig, maar na hem de cocktail te serveren en zijn goedkeuring te krijgen, was ik enorm opgelucht en blij met mijn creatie.

IMG_3800

BETWEEN THE WAVES
– 60ml Marlin Spike

– 20ml Velvet Falernum
– 30ml Limoensap
– 10ml Simple Syrup
– 2 dashes Chocolate Bitters

1. Shake alles voor 12 tot 15 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een vooraf gekoelde coupe
3. Garneer met munt (en eventueel gedehydrateerde limoen

Ook maakte ik de klassieke ’12 Mile Limit’, een cocktail genoemd naar een oude Amerikaanse wet die het verbood om alcohol te consumeren tot een afstand van 12 mijl van de kustlijn. De cocktail combineert Rum, Brandy en Rye Whiskey, een hevig trio, maar door de toevoeging van citroen en grenadine gaat ze gevaarlijk vlot binnen.

IMG_3652

12 MILE LIMIT
– 30ml Marlin Spike
– 15ml Brandy (H by Hine Cognac)
– 15ml Rye Whiskey (Bulleit)
– 15ml Citroensap
– 15ml Grenadine (zelfgemaakt)

1. Shake alles voor 12 tot 15 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een vooraf gekoelde coupe
3. Garneer met zeste van citroen

Over de oceaan gesproken, ook Marlin Spike probeert haar steentje bij te dragen aan het behoud van onze wateren en het leven dat het bevat. Alex en zijn team hebben laten noteren dat hun bedrijf jaarlijks een vastgesteld bedrag van hun inkomsten zal doneren aan een non-profit organisatie die instaat voor onze oceanen, een vitaal deel van onze wereld.

En met deze positieve boodschap sluit ik de derde Rum Rambling af! Marlin Spike, een verrassende nieuwkomer met een enorm veelzijdig karakter!

Schol,
Matthias!

Website: www.marlinspike.com
Richtprijs: €42 voor een fles van 70cl

ENGLISH 🇬🇧


I’m kicking of the third Rum Rambling with a shanty: ‘(Fifteen Men on the) Dead Man’s Chest’ is a fictional song, written by Robert L. Stevenson, for his 1883 novel ‘Treasure Island’.

Fifteen men on a dead man’s chest
Yo ho ho and a bottle of rum
Drink and the devil be done for the rest
Yo ho ho and a bottle of rum

Stevenson wanted to portray the Pirate’s life and their love for the Carribean liquid gold, through a short chorus. In 891 though, Young E. Allison, writer and editor, published an entire poem based on that chorus, using his own imagination to shape several verses around it. This result was named ‘Derelict’.

The mate was fixed by the bos’n’s pike
The bos’n’ brained with a marlin spike
and Cookey’s throat was marked belike
It had been gripped by fingers ten
and there they lay all good dead men
like break o’ day in a boozing ken
Yo Ho Ho and a bottle of rum

In these verses Allison portrayed a bloody scenery, of how pirates and other people working aboard ships brutally slaughter each other after having one too many bottles of rum. Among those, a boatsman got brained by a ‘Marlin Spike’, a sharp tool, most often made of wood or steel, used to untie knots. And this piece of naval equipment led to inspire today’s Rum Rambler.

Meet Marlin Spike, a new rum on the block, launched late 2017 by Alexander Darwazeh. I reached out to Alex, invited him at my place and had a great chat with him about rum blending, combining flavours, and of course, his own Rum, which he brought along.

Our motto ‘A Posse Ad Esse’ means as much as ‘The impossible made possible’.”, Alex tells me, “Three years we’ve been working on the production of Marlin Spike. We’ve planned every little detail, and it didn’t matter how long it would take us. With the help of some of the most talented people in the field, we were able to launch a product we truly believe in.

Marlin Spike is a blend of rums, consisting of 3 to 5 year old rums from Barbados and Trinidad, accompanied by an aged Jamaican pot still rum for some body and funk, and a last vibrant Latin Rum to keep it all fresh. “With Marlin Spike we wanted a blend that had both the qualities of a unaged rum and an aged rum. It had to be ‘best of both worlds’, be versatile: Work with a basic mixer, in a cocktail and definitely neat as well.

Upon tasting I immediately noticed some classic notes, there were exotic fruits, a slight touch of wood, and somewhere in the back a tickle of dryness. There were some warm spices (Jamaican Pepper, Vanilla) and a whiff of slight bitterness as well. A flavor profile that tastes familiar in the beginning but ends surprisingly different.

What really sets our rum apart from the rest, is that it’s perfectly pairable with tonic.”, Alex says. The experienced Gin-Tonic drinker in me raises his eyebrow, yet Alex quickly assures me it’s not just a marketing stunt. “During the production of Marlin Spike, we worked very close with foodpairing.com, a company that makes molecular analyses of food items and drinks. More than any other rum and more than almost every premium gin, our rum seemed to combine with the bitter tonic. It might sound weird, yet once you taste, you’ll understand why and how it works!

Alex serves me his Marlin Spike with Tonic. The first sip tastes strange: you feel that the flavors match in a certain way, and while I have some issues with wrapping my head around the idea, I do seem to enjoy it more and more with each sip. Halfway down, I’m truly enjoying the combination, but especially dig ‘the idea of the combination’. It’s more playful and sweeter than a regular G&T, but it’s refreshingly new. Immediately the first gin brand that had the guts to serve me their gin with ginger ale in stead of tonic as ‘perfect serve’ comes to mind: it’s these encounters that make it all worthwile! And to be honest, I’m glad it’s not another ‘Dark ‘N Stormy‘ (Rum/Lime/Ginger Beer) as first serve. While I truly enjoy the classic cocktail, quite some rums lose a part of their subtle aromas when paired with Ginger Beer.

After about one and a half hour of chatting and several drams of Marlin Spike I decide to go for it: I ask Alex if I can serve him a drink, made with his rum. I take some bottles from my backbar, some fruit from my tray and have one last neat sip. And there I go, on the spot I create a custom cocktail for Alex, with the product he so carefully designed. I was extremely nervous when serving him this drink, yet after his first sip and a smile of approval, I felt accomplished in the best way possible!

IMG_3800

BETWEEN THE WAVES
– 60ml Marlin Spike
– 20ml Velvet Falernum
– 30ml Lemon Juice
– 10ml Simple Syrup
– 2 dashes Chocolate Bitters

1. Shake all for 12 tot 15 seconden with plenty of ice
2. Double strain in a pre chilled coupe
3. Garnish with mint. Optionally some dehydrated lime.

I also made the classic ‘12 Mile Limit‘, a cocktail that gets its name from an old American law prohibiting the consumption of alcohol up until 12 miles off shore. The drink is a hefty combination of Rum, Brandy and Rye, yet goes down dangerously quickly due to the addition of lemon and grenadine.

IMG_3652

12 MILE LIMIT
– 30ml Marlin Spike

– 15ml Brandy (H by Hine Cognac)
– 15ml Rye Whiskey (Bulleit)
– 15ml Lemon Juice
– 15ml Grenadine (Homemade)

1. Shake all for 12 tot 15 seconden with plenty of ice
2. Double strain in a pre chilled coupe
3. Garnish with a lemon zeste

Talking about the ocean, Marlin Spike contributes to the restauration and preservation of the oceans and the life it contains. Alex and his team have pledged to donate a fixed portion of their yearly profits to a global non-profit organization dedicated to maintaining the oceans and thus, a vital organ of our planet.

With this positive message I want to conclude the third Rum Rambling. Marlin Spike: a versatile rum that fits in a variety of drinks!

Cheers,
Matthias!

Website: www.marlinspike.com
Price: €42 for a 70cl bottle

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.