ARTICLE: Belgian Rums 4 (1836 Organic)

(Scroll down for English!)

In mijn zoektocht naar Belgische brands die een rum op de markt hebben gebracht dacht ik op een bepaald moment dat ik ze wel allemaal was tegengekomen, België is namelijk niet zo groot en uit ervaring weet ik ook wel dat mijn netwerk ondertussen best wel kan tellen. Toch slaagde de Rum Rambler van vandaag er in om me, tot op de dag dat ik ze in de winkelrekken zag staan, compleet te verrassen met diens bestaan: Maak kennis met ‘1836 Organic Rum’, geesteskind van Distillerie Radermacher.

‘Distillerie Radermacher’ is geen compleet nieuwe naam (noch voor mij, noch voor mijn trouwe lezers), exact een jaar geleden (bijna op de dag) schreef ik namelijk een blogpost over de stokerij en hun ‘barrel-aged gin’. Toch slaagde de vijfde-generatie distilleerderij uit de Oost-Kantons er in om ‘plots’ een rum te bottelen en in de rekken van enkele winkels te hebben staan. Ik nam contact op met de stokerij en vroeg hen om wat meer info over hun product. Cindy, die me vorig jaar te woord stond om me meer te vertellen over hun biologische gin, deed het dit jaar opnieuw met veel plezier over hun nieuwste product.

Cindy: “Onze rum is gemaakt van een distillaat van uitsluitend biologisch suikerriet. Radermacher heeft namelijk een sterkte overtuiging om enkel ‘Fair Trade’ te werken. Het gaat over een pot-still distillaat van suikerriet melasse afkomstig uit Paraguay.

1836 is volledig continentaal gerijpt, in tegenstelling tot heel wat Rum die deels of volledige tropische vatrijping kent. De keuze van plaats waar Rum rijpt heeft een serieuze impact op het eindresultaat (Want het klimaat uit de Rum-producerende gebieden verschilt enorm met dat van onze gebieden).

Een bondige uitleg van het verschil tussen tropische en continentale rijping kan je hier lezen (Engels). 

Zodra het Paraguayaanse distillaat bij Radermacher arriveert wordt het op ex-Whiskyvaten van hun eigen Lambertus gelegd, net zoals de 1836 Barrel-Aged Gin. Uiteindelijk krijgt het dan nog een finish op nieuwe Amerikaanse eiken vaten (het type vat waar Bourbon op rijpt). Die laatsten zorgen dat de smaak van 1836 toch een droge, licht houten toets heeft.

De rum rijpt in totaal drie jaar bij ons.”, vertelt Cindy, “Verder wordt absoluut géén kleuring toegevoegd, wel biologisch suikerriet om het geheel wat af te ronden en water om het te blenden tot de gewenste sterkte voor botteling.” Ik ben onder de indruk van hun planning. Hoewel de opleving van Belgische Rums pas het afgelopen jaar echt een explosie heeft gekend, lag er bij Radermacher al enkele jaren een distillaat te rijpen. Of je zelf fan bent van rums die geen tropische rijping hebben gekend of niet, je kan niet ontkennen dat ze een oog hadden op wat de toekomst zou brengen.

Radermacher haalt verder nog inspiratie in Tennessee, thuisbasis van Jack Daniels en andere ‘Tennessee Whiskies’ (de term Bourbon horen ze daar niet zo graag). Ze volgen namelijk een filteringsprocédé dat in de Noord-Amerikaanse staat gekend is als het ‘Lincoln County Process’. De meeste ‘Tennessee Whiskies’ worden er gefilterd door houtskool schilfers vooraleer ze het vat in gaan, wat voor een typische smaak zorgt. Radermacher houdt deze kunst in het achterhoofd, maar geeft er een unieke twist aan: Zij laten hun rum NA rijping op vat filteren door cacaoschilfers. Deze filtering zorgt dat hun 1836 Rum een eigen speciale finish kent, die zowel bittere als zoete toetsen met zich meebrengt.

Bij het openen van de fles komt de geur van gekarameliseerde exotische vruchten mijn richting uit: Banaan en ananas op de barbecue. Een lichte bitterheid in de verte, ik denk aan pure chocolade en zachte espresso. De voorafgaande aroma’s worden in de smaak bevestigt, al krijg ik nog iets meer vanille mee, met haar 40° komt ze vlot binnen. Ik krijg later nog een klein beetje hout en een notigheid van droge sherry, maar even goed wat ronde zoetigheid. De afdronk is gemiddeld.

Ik wist al snel welke richting ik uit wou in een cocktail en welke ingrediënten ik in de verf wilde zetten: Ik koos als ondersteunende ingrediënten twee likeuren: Allspice Dram, op basis van de Jamaicaanse peper, en ‘Musa Lova’ een Belgische bananenlikeur die gerijpt heeft op sherryvaten (Misschien herinner je je nog wel dit artikel van afgelopen zomer).

Ontdek het recept van mijn cocktail ‘Bend like a Banana’ op mijn Instagramprofiel

Schol,
Matthias!

Website: www.distillerie.biz

Note: Momenteel (ten tijde van publicatie) blijkt er een probleem te zijn met mijn eigen omslagfoto van de fles 1836 Organic. Momenteel gebruik ik er een van Radermacher zelf, dit wordt aangepast zodra het probleem is opgelost.

ENGLISH 🇬🇧


In my search for Belgian brands that have released a ‘rum’, I arrived at a point where I thought I knew what exactly was available on the market, because in the end, Belgium isn’t that big and since the inception of Served By Soberon I’ve built up quite a network. Yet for some reason today’s Rum Rambler succeeded in completely catching me off-guard. All of a sudden it was there: the 1836 RUM, produced by ‘Distillerie Radermacher’

The distillery is no newcomer for me (neither for those who have been following me from the start), exactly one year ago (minus one day), I published an article (Dutch only) about their cask-aged gin, accompanied by several shots on my Instagram page. Yet for some reason I had no clue they had been working on a rum, until it already could be found on the shelves. I got in touch with them and Cindy, who so kindly spoke to me last year about their range of gins, got back at me again, kindly as ever, to tell me all about the rum they have released.

Cindy: “Our rum is made from a distillate of 100% organic sugarcane. Radermacher has a strong belief in ‘Fair Trade’ production. It’s a pot still distillate from sugarcane molasses from Paraguay.

During our chat I find out 1836 is entirely aged in Belgium. This choice (for Continental Aging, rather than Tropical Aging) has a large influence on the liquid’s flavor profile, since the local climate in most rum-producing countries is very different than our climate, hence it results in having an impact on what you’re ultimately drinking.

A brief explanation on the difference between tropical and continental aging can be read here on Liquor.com

As soon as the Paraguayan distillate arrives at the Radermacher estate, it gets vatted in their own Lambertus Whiskey Casks, exactly like their Barrel Aged Gin. Though to create a multi-layered experience, it gets a finish on new American Oak Barrels (the type Bourbon ages in). The latter adding a rather dry and slightly wooden character to the Rum.

Our rum ages for three years in total”, Cindy tells me, “There is absolutely no added coloring, though we do add some organic cane sugar to smoothen the rum and water is used to bring it down to the desired bottling strength of 40% ABV”. I’m impressed by their planning. The boom of Belgian Rums has only taken place the last year and a half, yet several years before most producers had just started thinking about releasing a rum, Radermacher already had ‘their’ distillate aging in casks. Whether you’re a fan of rums that haven’t aged in the Tropics or not, you can’t deny the fact they definitely had a clear view on what the future would bring.

Radermacher also draws inspiration from Tennessee in the U.S.A. (Home of Jack Daniels and other ‘Tennessee Whiskies’ which are not big on using the term bourbon), by filtering their rum similarly to the ‘Lincoln County Process’, where the Tennessee whiskies are filtered through charcoal chips before going in the casks for aging. Radermacher does take a unique approach on this, by doing it post-aging in stead of prior to aging and uses cocoa chips in stead of charcoal. This finish adds a bittersweet complexity to their rum, very apparent when nosing and tasting.

Upon opening the bottle I am welcomed by the aromas of caramelised exotic fruits: I immediately think of a dessert barbecue where pineapples and bananas are being grilled. In the back there’s dark chocolate and a faint touch of espresso. When tasting, most of the aroma’s are being confirmed. I don’t get many other, new flavors, though there is some vanilla and a slight touch of wood and nuttiness with a sweetness lingering in the back. With its 40% ABV it goes down easily, the finish is medium.

As soon as I tried it I knew which direction I wanted to take my cocktail and which flavors I wanted to highlight. The most important supportive ingredients would be Allspice Dram (a liqueur based on allspice berries/jamaican pepper) and the Belgian Musa Lova Banana Liqueur, which has aged on sherry casks, a name you might be familiar with.

Discover the recipe of my cocktail named ‘Bend Like a Banana’ on my Instagram!

Cheers
Matthias!

Website: www.distillerie.biz

Note: For some reason there currently (at the time of publication) is a problem with my own cover photo of the bottle. Hence the reason I’m using the one published by Radermacher themselves. This will be edited as soon as the problem is resolved.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.