ARTICLE: Belgian Rums 7 (Bon Vivant)

(Scroll down for English!)

De verkenning van het Belgisch Rumlandschap gaat verder. Tijdens dit zevende hoofdstuk stel ik u voor aan Seppe Gouwkens en ‘Bon Vivant Spirits’.

Hoewel zijn naam bij de meeste mensen niet snel een belletje zal doen rinkelen, doet zijn zaak ‘Gintermezzo’ dat misschien wel! Enkele jaren geleden zat de nu 25-jarige Seppe nog aan de schoolbanken, alwaar hij ‘Advanved Business Management’ studeerde. Als schoolproject richtte hij daar toe samen met drie medestudenten ‘Ginspiration’ op, een mini-onderneming waarmee ze Gin-boxen verkochten. Het concept was heel eenvoudig en sloeg enorm aan: In de doos zaten drie Gin samples, drie tonics en de nodige instructies om drie ‘Perfect Serves’ te maken. Na zijn studies zette Seppe met een van de drie kameraden het project verder onder de naam ‘Gintermezzo’, een online shop die nog steeds dezelfde formule aanbiedt, naast een selectie van volledige flessen Belgische Gins. Ook organiseert hij tastings op maat van de klant.

Enkele weken terug sprak ik af met Seppe om eens te praten, niet over Gintermezzo, maar over iets compleet nieuws: ‘Bon Vivant Spirits’, een merk dat hij minder dan een jaar terug lanceerde en waarmee hij zowel een Gin als Rum op de markt brengt. De naam verwijst naar ‘de levensgenieter’. Seppe: “Ik ben opgevoed in een thuis waar er steeds hard gewerkt moest worden, maar één keer per jaar…”, ik zie Seppes ogen glinsteren, “…gingen we met z’n allen op vakantie. En tijdens die reis ‘moest’ er niks, dan mochten we écht genieten. En dat was voor ons een mooie beloning voor het harde werk dat we verricht hadden.” Ik knik, herkenbaar. “En de afbeelding?”, vraag ik. “Haha, gohja dat is voor mij de verpersoonlijking van een levensgenieter.”, lacht Seppe. We hebben het samen over productie en over de last die hij al gehad heeft met de flessen, labels en kurken. Seppe is perfectionistisch, elk detail moet kloppen.

Omdat enkel het beste goed genoeg is, werkte Seppe voor het realiseren van beide producten samen met Manu De Cort van Open Up Distillery, welke jullie misschien nog zullen kennen van de Ground Control Gins tijdens The Belgian Ginvasion.

De Rum die Seppe op de markt brengt wordt niet door Manu gestookt, wel afgewerkt. Het is net zoals BelRoy’s en Marlin Spike een blend van verschillende rums, zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen. Hij labelt zijn product als ‘Caribbean Aged Rum’. De blend die Seppe samenstelde bevat rums van 3 tot 5 jaar oud uit vier verschillende landen: Jamaica, Barbados, Trinidad en de Dominicaanse Republiek. Ze wordt gebotteld aan 42% en komt in flessen van 50cl.

Ik maakte met de Rum een cocktail op basis van passievrucht, amandel en banaan. Deze cocktail, die ik ‘The Caribbean Epicurean’ doopte, highlight sterk het exotische en florale spaakprofiel van Bon Vivants Rum, die het daarnaast trouwens uitstekend doet in een Daiquiri (2 delen rum, 1 deel limoen, ½ deel suikersiroop).

THE CARIBBEAN EPICUREAN
(click for recipe)

Verder ontwikkelde Seppe samen met Manu een eigen Gin. “Manu is de beste stoker van België.”, benadrukt Seppe, “En ik spreek uit ervaring. Voor Gintermezzo heb ik heel wat gins geproefd, ik twijfelde geen moment over wie ik mijn gin wilde laten distilleren.” Deze 8-botanical Gin (46%) heeft rotsvast jeneverbes op de voorgrond, zowel in geur als in smaak. Verder komen we enkele gegronde aardse toetsen en een frisse zweem van citrus tegen, met kardemom en sinaasappel het meest aanwezig. De visie van Seppe en stookkunsten van Manu leveren hier een sterk product. Volmondig, bijna vettig, blijft de smaak hangen: een unieke afdronk, op een uiterst positieve manier. Gecombineerd met Gember, als pittige tegenhanger voor de citrus, en Rabarber, voor een frisse ‘Lokale’ toets.

THE GOOD LIFE
(click for recipe)

Seppe mag dan wel een van de jongste brands hebben die een rum (en gin) op de markt brengt, toch hoeft hij niet onder te doen aan de andere Belgische spelers die ik de voorbije weken heb voorgesteld. En zijn enthousiast perfectionisme maakt me enorm nieuwsgierig naar wat de toekomst nog te bieden heeft voor deze levensgenieter.

Schol!
Matthias

WEBSITE: www.bonvivant-spirits.be
RICHTPRIJS: €38 voor 50cl (Rum), €40 voor 50cl (Gin)

Disclaimer: (1) De producten van Bon Vivant zijn gekregen samples om zelf mee te experimenteren. De recepten zijn ‘Served By Soberon Originals’. (2) Niets uit dit artikel mag gekopieerd worden zonder toestemming en uitdrukkelijke vermelding van ‘Served By Soberon’

ENGLISH 🇬🇧


The scouting of the Belgian Rum Landscape continues. In this seventh chapter I’m going to introduce you to Seppe Gouwkens and ‘Bon Vivant Spirits’. Even though Seppe’s name might not ring a bell, doesn’t mean he’s a newcomer to the spirits business, he is the driving force behind Gintermezzo.

Several years ago, Seppe (now 25) was studying ‘Advanced Business Management’. As a school project he started ‘Ginspiration’ with three of his friends: a student-business which sold Gin-Tonic Boxes. The simple concept did awesome: In each box were three samples of gin, thee tonics and the instructions to create three perfect serves. After his studies, the business continued under the moniker ‘Gintermezzo’. Right now, the brand still offers the same formula of boxes, yet Seppe also focuses on fullsize bottles of Belgian Gins and on demand tasting-sessions.

Several weeks ago he and I met at my place to have a chat. Not about Gintermezzo, I wanted to focus on his newest project: ‘Bon Vivant Spirits’, a brand he launched less than a year ago, selling his own gin and rum. The name, French for ‘someone who enjoys life to the fullest’. Seppe: “I was raised with a working mentality, always working very hard. Yet once a year…”, Seppe’s eyes glisten, “… We went on a family holiday. And during that trip it was all about living the good life, we didn’t have to do anything but relax and enjoy. An awesome rexard for the hard work that we had been doing.”, I nod my head. “And the guy on the label?”, I ask him. “Haha, that’s what I think a real epicurean looks like.”, he laughs. We keep on talking about his brand in general, about his choice of bottles and the difficulty he had producing corks and labels for them. Seppe is a perfectionist, with attention for every little detail.

Because only the best is good enough, Seppe teamed up with Manu De Cort of Open Up Distillery for the realisation of both his products. You might remember Manu from the Ground Control Gins I introduced you to during The Belgian Ginvasion.

The rum that Seppe released isn’t distilled, nor aged here in Belgium, though it is finished by Manu at his distillery. Just like BelRoy’s and Marlin Spike, it’s a blend of different rums, without the addition of color- or flavor additives. The bottle states ‘Carribean Aged Rum’. Seppe tells me it’s a blend composed of 3-5yo rums from four different countries: Jamaica, Barbados, Trinidad and the Dominican. It gets bottled at 42% in 50cl bottles.

With the rum, I created a cocktail based on passion fruit, almond and banana. This mix, which I called ‘The Carribean Epicurean’, highlights the exotic and floral flavor profile of Bon Vivant Rum. Btw, a classic Daiquiri (2 parts rum, 1 part lime juice, ½ part simple syrup), made with Bon Vivant also gets my stamp of approval!

THE CARRIBEAN EPICUREAN
(click for recipe)

Bon Vivant’s Gin then again is entirely made in collab with Manu. “Manu is the best Belgian Gin-distiller there is.”, Seppe says, “It’s a bold statement, but that’s my opinion. During the years I’ve been doing Gintermezzo I have tasted countless of gins and when I started looking into creation my own product, there was only one man I wanted for the job.” an eight-botanical Gin (46%) with an ever-apparent aroma and flavor of Juniper. Next to that there are some earthy tones and a balanced fresh wind of citrus blowing throughout the tasting session, Cardamom and Orange most porminent. Seppe’s vision and Manu’s distilling talents deliver a strong product. Full bodied, almost oily, the flavor keeps lingering. A unique aftertaste, in the best possible way. In ‘The Good Life’ I combined it with ginger, as spicy counterpart for the citrus, and rhubarb, for a fresh local note.

THE GOOD LIFE
(Click for recipe)

Seppe might own the youngest brand among the Rum Ramblers which I’ve introduced you to, yet Bon Vivant definitely isn’t inferior. And his perfectionist nature only makes me more curious about what the future will bring.

Cheers!
Matthias

WEBSITE: www.bonvivant-spirits.be
PRICE: €38 for 50cl (Rum), €40 for 50cl (Gin)

Disclaimer: (1) The Bon Vivant products were received as samples to create drinks with, all three recipes were created by myself. (2) Nothing in this article can be copied without permission and explicit mention of ‘Served By Soberon’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.