ARTICLE: Belgian Rums 8 (Sir Chill Barrel)

(Scroll down for English!)

Ondertussen komen we aan bij de achtste Rum Rambling, en opnieuw gaat het niet om een volledig onbekende. Het merk ‘Churchill’s’ zagen de trouwe lezers al passeren tijdens The Belgian Ginvasion van vorige zomer. Churchill’s Gin werd gekenmerkt om een heel unieke insteek: Een infusie van tabaksplant om een uniek en edel product op de markt te brengen, en die insteek trokken ze door bij het produceren van hun rum.

Ik heb de Churchill’s Barrel al even in mijn bezit. Het idee om een reeks rond Belgische rums te publiceren was er namelijk al onmiddellijk aan het einde van de vorige zomer; en Bart van Churchill’s was de eerste die mij wist te voorzien van een fles om mee aan de slag te gaan, maar uiteindelijk liet het hele schrijven, door onder andere mijn trouw en enkele tussenprojecten, op zich wachten. Mea Culpa.

Churchill’s Barrel komt net zoals Churchill’s Gin in een vrij ongezien, maar wel leuk, formaat van fles, geadorneerd met het profiel van Winston aan de binnenkant. Winston Churchill, beroemd en berucht, zou zijn liefde voor het Bon-Vivantisme nooit onder stoelen of banken steken, en dat doen Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester ook niet: De selectie van tabakken die ze verwerkten in een extract om het distillaat te creëren moest van uitmuntende kwaliteit zijn.

Als hoofdtonen van hun rum kiezen ze naast tabak nog voor mandarijn en vanille, net zoals bij de gin. In de neus komt de Rum dus ook vrij zoet en heel rijkelijk binnen, ik krijg zelfs wat warm exotisch fruit in de verte. Bij het proeven krijg ik andere tonen. Meer tabaksplant, wat koffiebonen en pure (bittere) chocolade. De mandarijn lijkt plaats te maken voor bittere appelsien en er is een klein beetje branderigheid in de afdronk. Wat ik lijk te missen is de kracht van een basisrum, wat diepgang van melasse of eventueel funky grassigheid van vers rietsuikersap. Als ik Churchill’s zou moeten categoriseren binnen gekendere ‘stijlen’, dan past hij het dichtst bij de Spaanse, lichtere, stijl van rum.

Bart en Jurgen weten te vertellen dat Churchill’s Barrel gemaakt is in samenwerking met the ‘Belgium Exclusive and Special Taste Creators’, gedistilleerd wordt in Harelbeke en zo een 100% Belgische Rum is. En net daar wringt dan misschien toch het schoentje: Het tropisch gistings- en rijpingsproces, dat voor de cruciale smaakervaring van rum zorgt, is hier afwezig. Alsof er wel een smakenkanon klaar staat, maar het buskruit maar moeilijk wilt ontvlammen. De rum wordt trouwens gebotteld aan 38%, een bewuste keuze van Jurgen en Bart: “Het draait om smaak, niet om je te bezatten”, maar toch denk ik dat het product baat zou gehad hebben bij een hoger ABV.

Ik ging met Churchill’s Barrel aan de slag en maakte twee cocktails. Een eerste verscheen enkele maanden geleden tijdens de Academy Awards, toen ‘Darkest Hour’, de film over de rol van Churchill tijdens WO II, twee Oscars in de wacht sleepte. Mijn cocktail, die ik tevens noemde naar de film, was een variatie op een Rum Old Fashioned, met toetsen van Allspice dram, Chocolate bitters en Kaneelrook.

THE DARKEST HOUR
(click image for recipe)

Daarnaast maakte ik een eigen versie van de befaamde ‘El Presidente’ cocktail. Onder de naam ‘The Prime Minister’, met een knipoog naar Churchill, ging ik aan de slag met Dubonnet, Sinaasappellikeur en zelfgemaakte grenadine, afgewerkt met DOM Bénédictine en Angostura Bitters.

THE PRIME MINISTER
(click image for recipe)

Een Rum die een volledig Belgisch verhaal vertelt en de fans van de gelijknamige gin zeker zal bekoren, dat is Churchill’s Barrel.

Schol!
Matthias

WEBSITE: www.churchillsbarrel.be
RICHTPRIJS: €39 voor 50cl

ENGLISH 🇬🇧


By now we’ve arrived at the 8th Rum Rambling and once again we’re not dealing with a complete stranger. The brand, Churchill’s, and its Gin had been featured on my blog during last Summer’s Belgian Ginvasion. Churchill’s Gin had a very unique approach: An infusion of tobacco to deliver a unique and noble product, and that approach has been the same with their rum.

I’ve had the Churchill’s Barrel for quite a while already. The idea to start writing a series of articles on Belgian rums has already been slumbering since the end of last Summer and Bart of Churchill’s was one of the first people that wanted to provide me with a sample to get going. Ultimately, due to my move, my marriage and some other projects, the entire series took a while before getting published. Mea culpa.

Churchill’s Barrel comes, just like the gin, in a rather unusual, but fun bottle, adorned with a silhouette of Winston on the inside. Winston Churchill, both famous and infamous, would always loudly express his love for living the Bon Vivant life, and that’s exactly what Bart Notenbaert and Jurgen Demeulemeester do as well: The selection of tobaccos they process in an extract to create the distillate can only be of the most pristine quality.

Next to tobacco, they choose to go for strong flavors of clementine and vanilla, similar to the gin. In the nose, this leads to a sweet and very rich parade of aromas, I even get some exotic fruit in the back. Upon tasting I’m greeted with an entirely different set of tones. More tobacco, accompanied by coffee beans and some dark chocolate. The clementine seems to alter to bitter oranges and there’s a tiny burn in the aftertaste. What I do seem to miss is the force of a strong body of rum in general: some depth that molasses can provide, maybe some funky grassiness we get from agricoles. If I would have to categorise Churchill’s, I’d say it falls under the ‘Spanish’, lighter, style of rums.

Bart and Jurgen share that Churchill’s Barrel is made in cooperation with the ‘Belgium Exclusive and Special Taste Creators’, locally distilled in Flanders and is a 100% Belgian rum. And I do think that’s what seems to be the source of the remark I had in the previous paragraph: the tropical fermentation and agingprocess, which forms the crucial flavor profile of rums, is absent. As if there’s a flavor canon ready, but lacks the fire to ignite the gunpowder. The rum is bottled at 38%, a conscious decision by Bart and Jurgen: “It’s about flavor, not about getting wasted”, yet I do think the rum could benefit from some more punch.

I got creative with Churchill’s Barrel and made two cocktails. A first one appeared three months ago, during the Academy Awards, when ‘Darkest Hour’, the movie about Churchill’s role during WWII, won two Oscars. My cocktail, named after this magnificent movie, was a twist on a classic Rum Old Fashioned with a touch of allspice, chocolate bitters and cinnamon smoke.

THE DARKEST HOUR
(click image for recipe)

Next to that I published a personal twist on the ‘El Presidente’. ‘The Prime Minister’, a nod to Winston obviously, was created by combining the rum with Dubonnet, Dry Curacao, homemade Grenadine, DOM Bénédictine and Angostura Bitters.

THE PRIME MINISTER
(click image for recipe)

A rum telling an entirely Belgian story and which will please those looking for a rum that’s both bitter and sweet at the same time, that’s Churchill’s Barrel.

Cheers!
Matthias

WEBSITE: www.churchillsbarrel.be
PRICE: €39 for 50cl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.