ARTICLE: Belgian Rums 9 (Save The Queen)

(Scroll down for English!)

Op Venuez, een hospitality-beurs in Antwerpen, ontmoet ik Olivier Roels en Michael Van Lent, oprichters van ‘Save The Queen’, een merk uit Aalst dat eerder al een gin en een vlierbloesemlikeur op de markt bracht. Ditmaal stonden ze er met een gloednieuw product in handen: hun ‘Save The Queen Rum’. Olivier en Michael stellen me vol trots de fles voor. De koningin die de fles draagt een ooglap en er rust een papegaai op haar schouder. Op de achtergrond vaart een zeilschip over woeste wat’ren. Een leuke variatie op hun eerdere design. Ik moet lachen.

Hun vlierbloesemlikeur en gin(s) werden gemaakt in samenwerking met Patrick Schandevijl, meester distilleerder van stokerij De Moor uit Aalst, maar voor de Rum gingen ze elders op zoek. Net zoals enkele andere Belgische brands klopten ze aan bij onze Noorderburen: In Amsterdam bevindt zich namelijk E&A Scheer, de grootste importeur, blender en trader van Rum uit Europa.

In samenwerking met E&A Scheer stelden de twee heren een blend samen van 5 jaar oude rums uit Barbados, de Dominicaanse Republiek en Jamaica. Vol, fruitig en met een fijne dosis funk. Maar zoals steeds voegen ze hun handtekening toe aan hun product: een subtiele toevoeging van lokaal verkregen ‘raw urban honey’ uit verschillende Vlaamse steden. De naam ‘Save The Queen’ verwijst dan ook naar het belang van de bijenkoningin: Olivier en Michael zijn namelijk imkers (met een passie voor gedistilleerde dranken).

Als signature serve serveren ze hun rum met toevoeging van limoen en gemberbier. Maar het meest plezier heb ik aan de rums ‘neat’ proeven. De toegevoegde honing gaat namelijk een harmonieus en zinnenprikkelend spel aan met de rum, en afhankelijk welke editie je proeft (ik kreeg een sample van Antwerpen en Gent ter recensie), krijg je een compleet andere ervaring. De honing van Antwerpen is zachter en versterkt de diepe warmte en houttoetsen van de Barbados Rum. De honing uit Gent heeft een compleet andere invloed op de rum in de fles, ze proeft iets zoeter en sterker, waardoor de funk van de Jamaicaanse Rum op de voorgrond treedt. Fascinerend hoe groot het verschil kan zijn en hoe belangrijk de keuze van zoetstof in je cocktail is om andere smaken te accentueren.

Ik maak met beide producten cocktails. De versie uit Gent kan door haar funky karakter iets dominantere smaken als tegengewicht gebruiken. De eerste cocktail maakte ik met Kokosnootmelk, Cherry Heering, limoensap en Amandelsiroop, smaken die een heerlijk decadente cocktail creëren, geïnspireerd op de gekende kokosnootrotsjes.

COCONUT QUEEN
(click image for recipe)

Ook maakte ik een cocktail geïnspireerd op Don’s Special Daquiri, een cocktail die ik terugvond bij collega instagram-blogger Daniel (@vaderscocktails). Hier krijgt Passievrucht naast de rum een hoofdrol in het spel van smaken.

THE QUEEN’S DAIQUIRI
(click image for recipe)

Met de versie uit Antwerpen ben ik voorzichtiger in opbouw om haar volledig in haar recht te laten. Ik maak een Rum Sour met tonen van Gember en Angostura Bitters, pittig en toch ook fluweelzacht. Heerlijk toegankelijk.

STQ’S RUM SOUR
(click image for recipe)

Een leuk weetje om af te sluiten, de leuze “The Queen, God Bless Her”, stond te lezen op ‘The Grog Tub’, het alomgekende vat waaruit de lieden van de militaire vloot van het Verenigd Koninkrijk hun rumrantsoen ontvingen. Dit rantsoen werd dagelijks uitgedeeld tot de onfortuinlijke 31e juli 1970, ookwel gekend als ‘Black Tot Day’. Ookal gaat het hier uiteraard niet over dezelfde koningin, toch hebben Olivier en Michael een mooie extra knipoog te pakken met de naam van hun merk.

Schol!
Matthias

WEBSITE: www.savethequeen.eu
RICHTPRIJS: €29-30 voor 50cl (10% van alle winst gaat naar het behoud van bijen)

ENGLISH 🇬🇧


At Venuez, a hospitality-fair in Belgium, I meet up with Olivier Roels and Michael Van Lent, founders of ‘Save The Queen’, a brand that already released a gin and a gin-based elderflower liqueur. This time they were presenting a brand new product: ‘Save The Queen Rum’. Olivier and Michael proudly present me their newly released bottle: The ‘queen’ on the bottle is wearing an eyepatch and on her shoulder there’s a parrot. On the background there’s a pirate ship. I laugh with the subtle changes they made to the original label.

While their elderflower liqueur and gin were produced in collaboration with Patrick Schandevijl, master distiller of ‘De Moor’ in Aalst, they went elsewhere to find their rum. Just like most of the other Belgian brans I have been introducing in these Rum Ramblings, they went to The Netherlands for their base product. As Amsterdam is the home of E&A Scheer, the largest importer, blender and trader of rum in Europe.

Together with E&A both gentlemen created a blend of five-year old rums from Barbados, The Dominican Republic and Jamaica. Full-bodied, fruity, yet with a nice amount of funk. As usual they finish their product with their signature: A subtle amount of raw urban honey from different Flemish cities. The name of the brand, ‘Save The Queen’, is a reference to the importance of Queen bee’s and their colonies. As Olivier and Michael aren’t just passionated by distilled spirits, they’re beekeepers by trade.

In Antwerp I try their signature serve: a healthy amount of their rum, accompanied by some fresh lime and ginger beer. Yet what I enjoy most is sampling the rums next to each other neat, as it soon becomes obvious that the added honey creates a completely different experience, depending on which honey is added. I was lucky and received samples of both their ‘Antwerp’ and ‘Ghent’ expressions to compare. The Antwerpian version is softer, complimenting the deep warmth and vanilla/oaky tones of the Barbados Rum. The Ghentian version is completely different, it’s more apparent and sweeter on itself, yet fully supports the Jamaican Funk in the rum. The difference between both expressions is impressive and shows what a sweetener in mixed drinks can do to highlight different accents of the same base product.

As usual I made cocktails with both products. The ‘Ghent’ Rum was able to stand its ground combined with dominant flavors, so I combined it with Coconut Milk, Cherry Heering, Lime Juice and Almond Syrup. Flavors that created a decadently smooth and rich cocktail inspired by macaroons.

COCONUT QUEEN
(click image for recipe)

I also make a cocktail inspired by the Don’s Special Daquiri I was reminded of by fellow ‘Drinkstagrammer’ Daniel (@vaderscocktails), in which passion fruit played the main supporting role in the beautiful play of flavors.

THE QUEEN’S DAIQUIRI
(click image for recipe)

With the ‘Antwerp’ I was a bit more careful in my buildup, to honor the flavor profile of the rum I made a Rum Sour with additional Ginger and Bitters, spicy yet silky smooth. Deliciously approachable.

STQ’S RUM SOUR
(click image for recipe)

To end this article with a fun fact: the words “The Queen, God Bless Her”, were displayed on ‘The Grog Tub’, the barrel which held the rum ration of the Royal British Navy. This ration was served daily until the unfortunate 31st July 1970, also known as ‘Black Tot Day’. Even though the tub and the Gin from Aalst aren’t talking about the same ‘Queen’, it’s still a fun link between the rich history of rum and the beekeepers’ passion.

Cheers!
Matthias

WEBSITE: www.savethequeen.eu
PRICE: €29-30 for 50cl (10% of profits going to bee preservation)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.