ARTICLE: The Kyrö Distillery Experience (NL)

The Kyrö Experience Dag 1:
Ik ontmoet Andrés Claeys in de luchthaven van Zaventem. Andrés, mede-zaakvoerder van TapaBar Antwerpen, zou mijn travelbuddy worden tijdens een ongelooflijke 3-daagse. We kennen elkaar niet, maar zowel hij als ik kregen ongeveer anderhalve maand terug hetzelfde telefoontje van een gemeenschappelijke kennis: Dries van GRIT Beverages nodigde ons uit om deel uit te maken van de allereerste ‘Kyrö Distillery Experience’ te Isokyrö in Finland!

Tijdens het wachten, boarden en vliegen leren we elkaar snel wat beter kennen. Andrés’ grote liefde momenteel is ‘Sherry’: Hij werd enkele weken geleden Belgisch kampioen in de ‘Tio Pepe Challenge’ en eindigde derde in de World Finals te Jerez. Los van een kort dutje tijdens het vliegen hadden we het non-stop over drank. Het ging er soms nerdy aan toe, maar het wordt duidelijk dat onze gemeenschappelijke liefde voor bartending en spirits ons van meer dan genoeg gespreksstof voorziet.

frem

Tijdens onze tweede vlucht, van Helsinki tot Vaasa, ontmoeten we Riccardo, een bartender uit Italië die enkele jaren terug naar Nederland verhuisde, hij maakt momenteel deel uit van het team van cocktailbar Vesper in Amsterdam. Toeval wilt dat Riccardo tijdens de vlucht op de stoel voor ons zit en dezelfde bestemming als ons blijkt te hebben, hij is ook een van de gelukkigen die een gouden ticket tot Kyrö’s Chocoladefabriek, ahem, stokerij, wist te bemachtigen.

Met z’n drieën worden we opgepikt in de luchthaven en een goed half uur later gedropt op het terrein van Kyrö Distillery Company. Anniina Kumara, social media manager van Kyrö, komt ons tegemoet en begeleidt ons tot in een huis op het domein, alwaar nog drie mensen op ons wachten: Pauliina Marjanen, global brand ambassador van Kyrö Distillery, Hardeep Rehal, manager van ‘Blume Cocktailbar’ in Kopenhagen en Kasper Riewe-Høgh van ‘Duck and Cover Bar’, ook in Kopenhagen. Dit zijn de mensen met wie ik de Kyrö Experience zal beleven.

IMG_8357
L to R: Anniina, Pauliina, Riccardo, Hardeep, Andres & Kasper

We krijgen onmiddellijk een Napue Gin – Tonic geserveerd. Napue Gin, welke in 2015 werd bekroond tot ‘beste Gin voor Gin-Tonic‘ in de International Wine- and Spirit Competition, is niet het eerste, maar wel veruit het meest bekende (en verdeelde) product van Kyrö Distillery, een gin gemaakt van 16 botanicals, met spicy, earthy en citrus tonen.

Perfect serve: 1 deel Napue, 2 delen Fever-Tree Indian, 3 verse cranberries en een klein takje rozemarijn.

Pauliina en Anniina heten ons met z’n tweeën hartelijk welkom en vertellen waar we ons deze driedaagse aan kunnen verwachten. “Trouwens, dit is voor de komende dagen jullie ‘thuis weg van huis’, dus doe hier gewoon zoals je thuis ook zou doen.

De BBQ die avond was onmiddellijk een team effort, je merkt zonder twijfel dat iedereen uit de hospitality komt: Niemand laat de ander aan zijn lot over. Al snel zitten we met een bord wholesome food voor ons, heerlijk. Tijdens het eten leren we elkaar beter kennen. Los van de twee dames van Kyrö zelf, ben ik het buitenbeentje omdat ik geen ‘bartender’ ben, maar al snel wordt duidelijk dat we allemaal dezelfde passie door onze ad’ren hebben vloeien. Ondertussen komt Pauliina met een plateau “Martinis of Manhattans, iemand?”, iedereen lacht, de sfeer is gemoedelijk, het eten en drinken lekker, het weer aangenaam, alle parameters voor een perfecte get-together. We worden erop gewezen dat we vrij zijn om zelf ook cocktails te maken, “Er is een open bar in het huis, maar heren, morgen wordt een lange dag”, knipoogt Pauliina, “En voor degenen die op tijd wakker zijn: om 7u is er een morning run!”. Terwijl beide dames ons een fijne nacht wensen blijven wij nog even keuvelen, de avond leek nog vrij jong, al bleek snel dat Finse zomernachten best verraderlijk zijn, donker wordt het daar momenteel niet.

The Kyrö Experience Dag 2:
Om 5u30 schiet ik wakker, mijn gebruikelijk uur. Ik scroll wat doorheen Instagram, doe mijn dagelijkse cocktailpost en neem verder rustig tijd om te ontwaken. Pauliina en Hardeep staan om zeven uur paraat voor de morning run, ik beslis dan maar om mee te lopen, het doet deugd.

Als iedereen opgefrist klaarstaat, vertrekken we samen met Martta, die ook voor Kyrö werkt, richting het bos. Ter plaatse ontbijten we, de sfeer zit er onmiddellijk in. Na het ontbijt krijgen we de opdracht om te gaan foragen: Alles is mogelijk, niets te gek. Na een paar flauwe grappen van Riccardo en mezelf “Can we also forage the mosquitoes or the bananas here?”, krijgen we elk een emmer en mogen we ons verspreiden. Een vraag? Martta to the rescue!

Met onze emmers vol botanicals en onze lichamen vol muggenbeten trekken we terug uit het bos richting de stokerij. Daar bekijken we de buit en laten we alles macereren in neutrale alcohol. Ondertussen bezoeken we het ‘Napue Memorial’: een stenen schild gebeiteld in een rots ter herdenking aan een strijd die zich hier in het verleden heeft afgespeeld. Napue Gin kreeg haar naam ter ere van dit gebied.

Terug in de stokerij gaan we aan de slag: We distilleren onze eigen botanicals. Ik ken al deze handelingen zo goed op papier, maar het plezier en enthousiasme om er écht mee aan de slag te gaan… onbeschrijflijk. Vervolgens krijgen we ook de kans een vat roggewhisky vullen. “Ik kon het dan binnen een paar jaar halen, he!”, ieder van ons maakt hetzelfde mopje, of we stiekem hopen dat het echt zo zou gaan, laat ik in het midden.

Na het zelf stoken van de botanicals en barrelen van de whisky vervoegt Miko, een van de oprichters van Kyrö, ons gezelschap. Hij komt ons persoonlijk de rondleiding geven, inclusief een fascinerende geschiedenisles over het gebied, de streek, en de gebouwen die er staan. Fantastisch om de man met zo veel passie te horen spreken over zijn levenswerk en de plaats waar hij leeft. Het team van Kyrö bestaat momenteel uit zo’n dertig vaste leden, niet te geloven dat ze 3-4 jaar geleden met vier begonnen. “Like every good Finnish story, it all started in a sauna.”, lacht Miko.

Tijdens de rondleiding is geen vraag onmogelijk. Alles mag geweten zijn, eerlijkheid is troef. Deze openheid siert het team enorm. Tijdens onze wandeling loopt er net een nieuwe batch ‘Juuri’, ongerijpt roggedistillaat, door de ketel: een fantastisch zicht voor een bende zoals wij.

Alles bij Kyrö Distillery vertrekt van Finse rogge. Van Juuri (hun ‘new make’), Napue en Koskue (hun twee gins) tot hun bitters. “Wij werken voor 100% met ‘malted rye’ en voor de productie van al dat graan werken we samen met boeren uit de omgeving.”, aldus Miko.

Na de uitgebreide wandeling die ons ook nog langs ‘the bottling station’ en een selectie vaten brengt, zien we dat in het visitor center al een tafel vol tasting glazen en een selectie producten klaar staat. Deze workshop wordt opnieuw door Paulliina gegeven. We nemen onze tijd om alles te proeven, heel wat vragen worden beantwoord, meningen gedeeld en gerespecteerd. Dat iedereen gelooft in de werkwijze en producten van Kyrö is te merken aan ons gedeeld enthousiasme.

De volgende opdracht vergt zo wat het ondertse uit de kan voor mij en mijn 4 kompanen. Martta en Anniina zetten ons aan het werk: Het is de bedoeling dat we, allemaal samen, met onze eigen distillaten van deze ochtend en een basis distillaat van Napue Gin, zélf aan de slag te gaan om een gin te ontwikkelen. Martta geeft wat tips mee en ieder van ons begint op zijn manier aan deze opdracht. Al snel blijkt dat op één lijn geraken niet de eenvoudigste taak zal worden, vijf mensen met elk een eigen doel voor ogen. Uiteindelijk lukt het ons. Nu enkel nog een naam en de eerste lichting ‘Kyrö Experience Gin’ is een feit. Maar meer daarover als ik ze echt in handen heb!

We krijgen een heerlijk avondmaal geserveerd, ter plaatse bereidt door een externe chefkok. Aan tafel gaat het voor het eerst tijdens de experience niet over Gin of Whisky. Andres en ik worden wat ongedurig. Binnen twee uur zouden onze Rode Duivels hun onfortuinelijke wedstrijd tegen Frankrijk spelen. Uiteindelijk keek iedereen met ons mee. Het verlies was jammer, maar zou onze avond niet verpesten. De sauna werd opgewarmd en de Hot Tub stond klaar. De rest van de avond: puur relax.

Terwijl de anderen in het water zitten, gaan Pauliina en ik aan de slag. Samen maken we enkele cocktails, on the spot. Geen voorbereiding, gewoon roeien met de riemen die we hebben. Ontdek onze creaties binnenkort op Instagram!

The Kyrö Experience Dag 3:
Na alweer een (te) korte nacht, maar ditmaal geen ochtendloop, verzamelen we een laatste keer. We ontbijten en nemen nog een groepsfoto. De laatste stop voordat we terugkeren naar de luchthaven van Vaasa is de kerk van Isokyrö, een prachtig bewaard stuk geschiedenis.

Stikkapot, maar meer dan voldaan nemen we afscheid van het team dat ons met meer dan open armen heeft ontvangen.

Woorden schieten tekort om Pauliina, Anniina, Martta, Miko en het volledige Kyrö-team te bedanken voor deze unieke, persoonlijke ervaring. Andres, Kasper, Hardeep, Riccardo, waar in Europa we elkaar ook terugzien, #TeamYksi blijft bestaan! Dries, bedankt voor deze kans. Nooit zal ik dit vergeten.

Schol,
Matthias

Ps: voor degenen die denken dat Finland koud is, het was er verdorie drie dagen lang 28 graden.

Ps2: Meer foto’s vind je op mijn Facebook-pagina!

DSC00317
foto door Ossi (www.instagram.com/kuvaossi)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.